Cele 5 limbaje ale iubirii


Multe casnicii se destrama si multe relatii ajung la neintelegeri in momentul in care partenerii realizeaza ca “celalalt” nu il intelege, nu il recunoaste si nu raspunde la asteptarile sale. De multe ori este vorba de lipsa intelegerii limbii in care ne vorbeste partenerul, in acele cazuri in care sentimentele exista dar nu sunt exprimate pe intelesul celuilalt. Suntem atat de diferiti, si descoperirea diversitatii noastre, etapa tipica intr-o relatie sentimentala, este o proba importanta pentru supravietuirea cuplului.

Fiecare dintre noi am invatat inca din copilarie, din familie sau alte modele, cum se demontraza iubirea: de exemplu, daca o iubesti trebuie sa faci ceva pentru ea. In cazul altcuiva, poate fi demonstratie de iubire doar exprimarea in cuvinte a emotiilor. Ceea ce este iubire pentru unul nu corespunde la conceptia iubirii pentru celalalt. De aceea este atat de important sa cunoastem limbajul nostru si cel al partenerului, in asa fel incat sa putem primi sau da iubire intr-o limba comprensibila.

In cartea sa, Cele 5 limbaje ale iubirii, Gary Chapman gaseste 5 limbaje principale ale iubirii, care au, ca orice limba, dialectele lor:

1. Cuvintele de incurajare (ceea ce in analiza tranzactionala se numesc stroke-uri pozitive):

  • complimente [ iti sta bine cu…, apreciez faptul ca…, iti multumesc pentru ca…]: “Atunci cand suntem aprobati, suntem si mai motivati sa reactionam pozitiv”
  • a incuraja dezvoltarea potentialului partenerului ( dezvoltarea si realizarea dorintelor )
  • a cere cu blandete si nu a da ordine

Exercitiu: scrie o lista cu calitatile partenerului si de doua ori pe saptamana exprima verbal recunostinta partenerului

2. Timpul acordat: aspectul principal este ca timpul sa fie petrecut impreuna, fara sa fim distrasi de altceva

  • conversatii in care se impartasesc experiente, ganduri, sentimente, dorinte, in o atmosfera prieteneasca
  • ascultarea celuilalt
  • activitati comune

3. Primirea de daruri: daruri materiale dar si darul de a fi aproape atunci cand celalat are nevoie

4. Serviciile: lucrurile pe care ar vrea partenerul sa le faci: spalatul vaselor, dusul gunoiului, curatenia in casa, zugravitul dormitorului, ecc. presupun grija, efort, planificare si energie. Facute in spirit pozitiv, devin o expresie reala a iubirii.

5. Mangaierile fizice: “daca principalul limbaj al iubirii unuia dintre soti este mangaierea fizica, nimic nu este mai important decat sa-l strangi in brate cand plange”. Ca si celelalte limbaje, si mangaiera fizica are mai multe dialecte: mangaierea pe par, imbratisarea, sarutul, sexul.

Cum se descopera limbajul iubirii ? Incearca sa raspunzi la 3 intrebari:

imagine

Cartea ofera exemple din consulente de cuplu, care fac mai usoara intelegerea acestor limbaje si punerea lor in practica. Iubirea, spune autorul, este o alegere, drept care, daca alegeti sa iubiti si sa fiti iubit, puteti pune in practica aceste informatii. La sfarsitul cartii autorul propune o serie de intrebari – puncte de gandire – pentru descoperirea fiecarui limbaj.

Pentru a comanda cartea in limba romana, mai jos linkul:

Gary Chapman,Cele cinci limbaje ale iubirii

V-ar putea interesa si articolele:

1 comentariu

  1. Pingback: Despre iubire si relatii | Alina Dohotaru Psiholog Roma

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s