Atentia/recunoasterea pe care o dam sau primim. Sau economia stroke-urilor.


downloadCuvantul “stroke” in analiza tranzactionala inseamna “unitate de atentie” si raspunde la una din nevoile fundamentale ale oamenilor, accea de a fi recunoscuti. Eric Berne, parintele analizei tranzactionale, dadea aceasta definitie:  „orice act care implică recunoaşterea celuilalt” (Berne, 1964). Putem fi recunoscuti pentru ceea ce suntem (Stroke neconditionat) sau entru ceea ce facem (stroke conditionat). Putem primi sau da atentie in nod pozitiv (stroke pozitiv), sau in mod negativ (stroke negativ). Ele mai pot fi verbale sau non verbale. Ceea ce este interesant la stroke-uri e ca preferam orice fel de atentie, chiar si negativa, decat lipsa atentiei. In limbaj popular s-ar zice: rau cu rau, dar mai rau fara rau.

Stroke-urile au o valoare impresionanta si la formarea personalitatii noastre, inca din copilarie, dar si la prezenta sau absenta de tulburari psihologice. De mici copii, cand nu avem inca o identitate formata, ne experimentam in relatiile cu ceilalti si recunoastea anumitor comportamente/emotii/ganduri din partea celorlati (de obicei persoanele cele mai apropiate) contribuie la crearea a ceea ce suntem. Prin obisnuita, invatam si sa functionam cu un anumit sistem, un fel de economie a stroke-urilor: daca primim o anumita cantitate de stroke-uri pozitive sau negative, avem tendinta de a cauta aceeasi cantitate pe tot parcursul vietii. Este cazul copiilor maltratati care, atunci cand devin adulti, isi aleg parteneri violenti. Vestea buna este ca putem sa ne schimbam regulile propriului management al atentiilor pe care la dam sau primim, odata ce devenim constienti.

Dupa parerea lui Claude Steiner, cultura in care crestem ne invata 5 reguli care ne limiteaza bunastarea si nu sunt chiar benefice:

1. Nu da stroke-urile pe care doreşti să le dai

2. Nu cere stroke-urile de care ai nevoie

3. Nu accepta stroke-urile pe care le doreşti

4. Nu refuza stroke-urile pe care nu le vrei

5. Nu-ţi oferii stroke-uri

Daca ne gandim putin, sunt reguli nescrise pe care la invatam dar care nu au nici un fundament. Drept care putem schimba aceste reguli pentru a duce o relatie cu ceilalti si cu noi insine mult mai bogata, plina de iubire si stare de bine:

1. Daţi stroke-urile pe care vreţi să le daţi

2. Cereţi stroke-urile de care aveţi nevoie

3. Acceptaţi stroke-urile pe care le primiţi

4. Nu acceptaţi stroke-urile pe care nu le vreţi

5. Oferiţi-vă vouă înşivă stroke-uri

Pentru a putea face asta, ar trebui sa ne cunoastem coeficientul de stroke-uri si sa ne planificam sa il marim sau sa il micsoram in functie de caz. Ceea ce veti observa, atunci cand veti schimba cantitatea de stroke-uri pozitive sau negative, va fi ca va veti simti mai bine si relatiile vor avea un nivel de intimitate mult mai mare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s