Cum ne găsim menirea?


Care este scopul nostru in viața? Care ne e menirea? Deseori suntem in confuzie în privința asta, și nu pentru că suntem greșiți, ci pentru simplul fapt ca nimeni nu ne-a învățat cum se face. Mulți dintre noi mergem înainte din inerție, intrăm în cercul vicios al rutinei și, alergând mult timp in cerc, până la urmă ne amețim prezentul și ne amăgim pe noi și pe cei din jur. Apare nemulțumirea și plictiseala, pâna chiar la lipsa de sens și la depresie. Simțim că ceva nu este în regulă dar încercăm să ne agățăm de acele “certitudini” pe care le avem la îndemână: fac și eu ceea ce se așteaptă ceilalți de la mine, poate în acest fel va fi ok. Sau fac ceva doar ca să demostrez că pot, chiar dacă nu îmi place și in final chiar nici nu mă interesează. Sau apelez în mod pasiv la valorile societății, familiei sau a persoanelor care ma înconjoară în acel moment al vieții. Acestea sunt în aparența străzile cele mai ușoare, mai ales pentru că sunt oarecum la îndemână și, lucru nu de puțin, ne garantează intr-un oarecare fel integrarea sau recunoașterea din partea celorlalți. Spun în aparență mai ușoare, pentru că, pe termen lung, devin costisitoare. 

Scria Mihail Sebastian: “Sa fugi de tine o zi, doua, douazeci nu e usor, dar nici imposibil. Faci matematici sau marxism ca S.T.H., faci sionism ca Winkler, citesti carti ca mine, umbli dupa femei sau joci sah, sau te dai cu capul de pereti. Dar intr-o zi, intr-un minut de neatentie, te intalnesti cu tine insuti la un colt de suflet, cum te-ai intalni la un colt de strada cu un creditor de care te-ai ferit zadarnic. Dai ochii cu tine si atunci intelegi cat de inutile sunt toate evadarile din aceasta inchisoare fara ziduri, fara porti si fara gratii, din aceasta inchisoare care este insasi viata ta.”

Când începi să faci mereu lucruri care nu numaidecât îți plac, pentru că nu le- ai ales plecând de la tine, ci de la ceilalți, practic depui dublu de energie: o parte pentru a le face, o altă parte pentru a controla starea de spirit, pentru a te constrânge. Ne simțim obosiți și fără tragere de inimă, devenim din ce in ce n-ai irascibili si astea sunt motive destul de întemeiate ca si problemele să apară: gânduri ciudate, acțiuni nelalocul lor, conflicte cu alții.

Putem atunci da vina pe societate sau pe familie sau pe o situație, mod de a ne ușura de greutate măcar momentan. Sau putem sa ne întoarcem la noi înșine și să fim mai curioși ca înainte în ceea ce ne privește.

Bine bine, dar cum se face chestia asta de a te întoarce la tine însuți, care sună așa de bine? Iată câteva sugestii practice:

  • Fă o listă, în spirit de brainstorming, adică fără sa te cenzurezi inițial, cu ceea ce îți place și îți dă satisfacție. Scrie acolo tot ce-ți trece prin cap, fără sfială ( oricum nu arați la nimeni 😊).
  • Scrie negru pe alb care sunt valorile tale. Asta este foarte important pentru a-ți găsi un loc în spațiu coerent și nu în conflict cu acele principii în care crezi. A ști propriile valori poate fi ceva de folos în alegerea serviciului, a partenerului sau a prietenilor. Dacă îți este greu să dai nume la valorile pe care le deții poate în mod tacit de o viață o întreagă, iată câteva exemple: iubirea, fericirea, siguranța, succesul, libertatea, aventura, cinstea, iertarea, bunătatea, tendința de a face lucrurile bine, răbdarea, pacifismul, spiritualitatea, empatia, voința de a ajuta pe ceilalți, respectul, inteligența, perseverența, autocontrolul, corectitudinea, respectarea promisiunilor, sinceritatea, încrederea, bunăvoința, curajul, compasiunea, cooperarea, respectarea legilor si a regulilor, perseverenta, faima, ambiția, creativitatea, puterea, autostima, generozitatea, fidelitatea, sănătatea.
  • Ia- ți un timp în care să te gândești în ce anume ești eficient, unde și cum? Te simți mai în largul tău când comanzi sau când ești  comandat?Îți place să stai sau să lucrezi mai mult singur/a sau cu alte persoane?
  • Care sunt punctele tale tari si cele slabe?

După ce ati reflectat la toate aceste aspecte, încercați sa faceți diverse combinații si să vă imaginați cam în ce ipostază/ambient vă potriviți mai bine.

Și nu uitați să-mi dați de știre dacă articolul v-a fost se vreun folos! 😊
Pe curand!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s