Cum faci sa iti spui parerea fara sa intri in conflict?


 

Multi dintre noi evitam sa exprimam ceea ce gandim din frica de a intra in conflict cu cine este de alta parere. Sau pur si simplu, cand o facem, intram in conflict si asta ne poate duce si la despartire sau la evitarea acelor persoane, chiar si atunci cand tinem la ele si nu am vrea sa avem o ruptura.appunti-di-comunicazione-sociale_79a909c2a9f3e0d08c62ceb96681ff2b

Cele mai multe conflicte se creeaza de la mici aspecte de discordanta pe care nu stim sa le gestionam si care incetul cu incetul dospesc. Spun ceva si modul in care il spun deranjeaza pe celalalt, care la randul lui imi raspunde cu agresivitate, putin pentru a se apara, putin pentru a ataca. Tonurile devin din ce in ce mai aprinse si iata ca ajungem la o cearta fara de capat.

Asadar modul in care ne exprimam este unul dintre aspectele de baza pentru evitarea sau gestionarea conflictelor.

Stim bine ca exista o comunicare verbala si una non verbala. Comunicarea non verbala are un impact mult mai puternic decat cea verbala. Asadar, pot spune lucruri frumoase dar daca sunt incoerente cu ceea ce mimica mea exprima, sau tonul vocii, mesajul care ajunge la destinatar este dat in primul rand, in acest caz, de mimica sau tonul vocii. O comunicare coerenta intre ceea ce spunem si ceea ce exprimam prin corp, sau chiar ceea ce facem, este o conditie pentru o comunicare autentica.

Un alt aspect de luat in considerare este modul de comunicare verbal. De o parte a comunicarii, persoana care “emite” un mesaj, poate schimba cursul unei dicutii daca respecta anumite reguli:

  • foloseste Mesaje “Eu”: . Acest mod de a comunica este foarte divers de unul de tipul: “Tu esti o persoana care nu dai atentie la ceilalti”. Se vorbeste despre sine si nu atat despre celalalt, luind in asa fel raspunderea la ceea ce se spune.
  • face referinta la un comportament observabil al celuilalt si nu la intreaga persoana: “observ ca tu nu imi dai atentie acum” , si nu “tu esti o persoana care nu dai atentie”. Motivul pentru care este mai eficient primul mod de a comunica si nu al doilea este acela ca, vorbind despre un comportament, este vorba despre ceva limitat si controlabil, in schimb atunci cand se pune o eticheta pe toata persoana, acea persoana se poate simti atacata si drept care va raspunde in cele mai multe cazuri cu o reactie de fuga sau de atac. Lus ca, ramane vorba intre noi, un comportament, chiar atunci cand e repetat, nu poate reprezenta intreaga persoana.
  • vorbeste despre propriile emotii sau/si ganduri: “Cand tu …[te comporti in asa fel]…eu ma simt…”. In acest mod cealalta persoana poate vedea si efectul care il are un comportament al sau asupra noastra, fara sa se simta atacata, ci doar ajutata sa ia seama de asta.
  • formuleaza o cerere: Vazand ca eu ma simt… cand tu te comporti…, mi-ar place ca tu sa …. De multe ori asteptam ca celalalt sa inteleaga din zbor o cerere de-a noastra implicita, si asta da curs la o sumedenie de neintelegeri. Dar de ce sa nu o formulam explicit?

Acum puneti-va la treaba si incepeti sa faceti experimente cu noul mod de exprimare. Veti vedea ca ceva se schimba vizibil in relatiile voastre de zi cu zi. Si sa ma tineti la curent! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s