Până în urmă cu câțiva ani, se știa că celulele nervoase nu se puteau reproduce după naștere. Dar mai multe studii au demonstrat acum că, in hipocampus, creierul uman adult produce circa 700 de neuroni noi pe zi, în condiții normale. Procesul se numește neurogeneză. În comparație cu numărul mare de neuroni pe care noi il avem, 700 poate părea ceva irizoriu, dar schimbul anual de neuroni ajunge la aproximativ 1,75%, si scade doar puțin cu vârsta.
Neurogeneza este stimulată de anumite activități, cum ar fi învățarea, activitatea fizică, activitatea sexuală.
Producția de neuroni este negativ influiențată de stres, lipsa de somn, îmbătrânire.
Chiar ceea ce mâncăm (când, în ce cantitate și consistență) afectează neurogeneza. Factori pozitivi: reducerea de aproximativ 20-30% din calorii, aportul de flavonoide (găsit în afine și ciocolata neagra), cofeina, omega 3 (gasite in unele tipuri de pește). Dar și postul intermitent – prelungirea timpului între mese.
O dietă în care consumă multe grăsimi saturate este în detrimentul procesului de neurogeneză. Același lucru este valabil pentru consumul de alcool, cu excepția vinului roșu, care ajută la supravietuirea acestor neuroni noi.
Chiar și consistența alimentelor pare a fi importantă în producerea de neuroni: o dietă lichidă este mai puțin adecvată fata de o hrană care necesită mestecare.
Aceiași factori implicați în neurogeneză afectează memoria și starea de spirit. Factorii pozitivi pentru neurogeneza duc la micșorarea depresiei, cu excepția cazului în care procesul este oprit prin alte modalități, cum ar fi chimioterapia.