Privitul în ochi timp de 10 minute poate duce la stări alterate de conștiință


Este descoperirea unei cercetări psihologice interesante realizate de psihologul Giovanni Caputo de la Universitatea din Urbino – Italia, obținută în absența oricărui fel de drog, ci pur și simplu cerînd participanților să se uite drept în ochii unei alte persoane timp de 10 minute. În 2010 el a făcut un experiment asemănător, în care oamenii se uitau în proprii ochi reflectați în oglindă.

desen alex

Desen de Alex Badea

Experimentul

Într-o cameră slab luminată, 20 de persoane au fost așezate în perechi, față în față, la un metru distanță și le-a fost cerut să se privescă în ochi timp de 10 minute. Iluminarea era suficientă pentru ca voluntarii să distingă trăsăturile celeilalte
persoane, dar nu și culorile.
Un grup de control de 20 de voluntari au fost așezați într-o altă cameră, cu același tip lumină, tot în perechi, dar trebuiau să privească un perete alb timp de 10 minute. Participanților le-a fost spus că experimentul avea de-a face cu meditația cu ochii deschiși.
La sfârșit, voluntarii au fost rugați să completeze chestionare cu privire la ceea ce au experimentat în timpul experimentului și după.

Efectele: reacții bizare

În timpul celor 10 de minute, oamenii care s-au privit reciproc în ochii au experimentat senzații ciudate: au perceput sunete mai puternice sau mai slabe decât cele reale și o senzație de dilatare a timpului. În plus, au văzut deformări ale feței partenerului, sau în loc de partener au vizualizat chipurile părinților, fie că erau în viață, fie că erau decedați; au mai văzut fețe arhetipale, cum ar fi o femeie în vârstă, un copil sau portretul unui strămoș, chipuri de animale, sau creaturi fantastice și monstruoase.
Unele dintre senzațiile raportate indică simptome de disociere, un termen folosit pentru a descrie o pierdere de contact cu realitatea. Este interesant de observat că aceste simptome sunt corelate cu deformările faciale, dar nu cu apariția de fețe ciudate. Caputo sugerează că aceste halucinații, așa-numitele „aparițiile de chipuri ciudate” poate fi o consecință a „întoarcerii” la realitate după statul disociativ. Dar cercetarea în acest câmp este încă la îinceput și ar fi interesant să știm mai multe despre acest fenomen.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s